Jadłospis

Aktualny tygodniowy jadłospis znajduje się w szkole (w holu korytarza i na stołówce).

 

Zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011
z dnia 25 października 2011 w sprawie przekazywania informacji na temat
żywności informujemy, że w naszej kuchni używane są substancje i produkty
powodujące alergie lub reakcje nietolerancji.

Alergeny występujące w posiłkach:

  1. Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz i produkty pochodne
  2. Skorupiaki i produkty pochodne
  3. Jaja i produkty pochodne
  4. Ryby i produkty pochodne
  5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne
  6. Soja i produkty pochodne
  7. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą)
  8. Orzechy tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzechy pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzech pistacjowy, orzechy makadamia i produkty pochodne
  9. Seler i produkty pochodne
  10. Gorczyca i produkty pochodne
  11. Nasiona sezamu i produkty pochodne
  12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/l w przeliczeniu na SO2.
  13. Łubin
  14. Mięczaki 

Zgodnie z informacjami od producentów, użyte produkty gotowe (np. kakao, herbata, dżem, ketchup, koncentrat pomidorowy, przyprawy) mogą zawierać śladowe ilości alergenów: glutenu, mleka łącznie  z laktozą, jaj, soi, orzechów, selera i gorczycy.